Każdy z nas pamięta jak nasi rodzice w dzieciństwie dokładali wszelkich starań byśmy zjadali zdrowe posiłki wmuszając w nas jedzenie zielonych warzyw, takich jak brukselki, brokuł, czy też znienawidzonej przez wielu marchewki. W dzisiejszych czasach coraz częstszym problemem jest to co znajduje się w naszych jadłospisach. Nie bez powodu stary system szkolnictwa uczył, by codziennie dokładać do posiłków jakieś warzywo. Wszelkie niedobory witamin, które prowadzą nasze społeczeństwo do chorób cywilizacyjnych biorą się z niewłaściwego sposobu odżywiania, jaki zbyt często pochwalany jest w tych czasach.

 

Przede wszystkim monopol na jedne z najczęściej spożywanych posiłków objęły tak zwane fast foody. Na próżno jest się doszukiwać w nich posiłku, który zawiera w swoim składzie pokaźną ilość warzyw. Nawet jeżeli sporadycznie w naszych kanapkach do pracy wyląduje ogórek, pomidor i sałata jest do zdecydowanie zbyt mało, by dostarczyć organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, które wytworzą przeciwciała chroniące organizm przed chorobami. Pamiętajmy o to, że każda grypa i przeziębienie, które nas dopada bierze się między innymi z nieodpowiedniego odżywiania. Najwyższy czas, by zadbać o zdrowie i dołożyć kolejne warzywo do jadłospisu